VoltH2 ontvangt €20 miljoen voor uitbouw infrastructuur voor groene waterstof

Just Transition Fund steunt energietransitie in Zeeland

Vlissingen, 29 januari 2024 - VoltH2 ontvangt voor twee van zijn groenewaterstoffabrieken een aanzienlijke subsidie uit het Just Transition Fund (JTF). De fabrieken worden gebouwd in Zeeuws-Vlaanderen/Vlissingen-Oost, één van de regio’s in Nederland die Europese steun ontvangt om de gevolgen op te vangen van de overgang van fossiele naar groene energie. De regio krijgt in totaal 58,5 miljoen euro uit het Just Transition Fund (JTF) dat begin 2023 van start is gegaan. Vandaag reikte Jo-Annes de Bat, gedeputeerde bij de Provincie Zeeland, aan VoltH2 twee cheques van 10 miljoen euro uit.

Van links naar rechts: Arjan Schipaanboord (Project Manager VoltH2), Jo-Annes de Bat (Gedeputeerde Provincie Zeeland) en Gerwin Hament (Director Operations VoltH2)

Met een jaarlijkse productie en verbruik van bijna 600 kton waterstof is de Zeeuwse industrie koploper in de Benelux. Aangezien het gros van deze waterstof nog met aardgas wordt gemaakt, komt hierbij veel CO₂ vrij. Met de Green Deal streeft de Europese Commissie naar een klimaatneutraal Europa in 2050. Binnen deze energietransitie zal groene waterstof een cruciale rol spelen om de CO₂-uitstoot van de industrie en zwaar transport drastisch te verminderen. 

Minder CO₂, minder netcongestie

Ruim een derde van het beschikbare JTF-subsidiebedrag gaat naar VoltH2. De waterstofproducent ontvangt 20 miljoen euro voor de benodigde 150 KV-aansluitingen voor twee groene waterstoffabrieken, een in Terneuzen en een in Vlissingen. André Jurres, CEO van VoltH2, licht toe: “Een eerste voorwaarde van deze subsidie is dat we de uitstoot van CO₂ helpen reduceren. Elk van onze twee fabrieken zal vanaf 2026 jaarlijks ca. 2.000 ton groene waterstof produceren én daarmee circa 17 kton CO₂-uitstoot vermijden. Hiermee wordt VoltH2 het eerste bedrijf in de regio dat zal bijdragen aan de emissiereductiedoelstellingen van Smart Delta Resources, het samenwerkingsverband van de industrie in Zuid-West-Nederland binnen het Hydrogen Delta-programma. In een tweede fase, vanaf 2028, breiden we uit van 25 MW tot 125 MW, jaarlijks goed voor 10.000 ton groene waterstof én een besparing van ca. 85 kton CO₂.”

Maar de groenewaterstoffabrieken zijn ook belangrijk om netcongestie te voorkomen en het overvolle Nederlandse elektriciteitsnetwerk te balanceren. Doordat de fabrieken draaien op groene stroom van windmolens of zonneparken, verbruiken ze alleen stroom op het moment dat die duurzaam opgewekt wordt. De waterstoffabrieken vlakken hiermee de productiepieken af die nu al op het stroomnet opduiken, en die in de toekomst door meer duurzame opwekking nog veel groter zullen worden.

Elektriciteit voor meerdere bedrijven

Een noodzakelijke randvoorwaarde voor de productie van groene waterstof is een elektriciteitsaansluiting met voldoende capaciteit. Het Just Transition Fund verleent nu de nodige steun voor de realisatie van twee 150 kV-verbindingen met onderstations. In Vlissingen lopen de kosten hoog op door het lange tracé richting het hoogspanningsstation en de boringen die nodig zijn om dijken, wegen, spoorwegen en andere kabels en leidingen te kruisen. In Terneuzen liggen de waterstoffabriek en het bestaande hoogspanningsstation zelfs aan verschillende kanten van het kanaal, daar moet de aansluiting het kanaal Gent-Terneuzen kruisen. Bijkomend pluspunt is dat ook enkele kleinere bedrijven in de buurt van VoltH2 relatief eenvoudig een aansluiting op deze kabel zullen kunnen krijgen. 

Het basisontwerp van de 150 kV-velden, het conceptontwerp van de kabelverbindingen en de 150- en 30 kV-onderstations zijn reeds in voorbereiding. André Jurres: “De vergunningverleners, met wie we heel nauw samenwerken, hebben al uitstekend werk geleverd om onder de juiste voorwaarden de hoogspanningskabels te kunnen aanleggen. Ook North Sea Port, waar we deze twee groenewaterstoffabrieken bouwen, doet al het mogelijke om tijdig de passende infrastructuur voor de verduurzaming klaar te hebben. Deze JTF-subsidie is opnieuw een steun in de rug voor onze plannen, voor de haven en de regio. De eerstvolgende stap is nu om de componenten in te kopen. Eind dit jaar starten we de werkzaamheden en eind 2025 willen we alles afronden. De verbindingen zullen begin 2026 beschikbaar zijn, zowel voor de werking van onze waterstoffabrieken als voor de aansluiting van derden.” 

(Einde persbericht)

*   *   *  

Over het Just Transition Fund

Het Just Transition Fund (JTF) draagt bij aan de overgang naar een Klimaatneutraal Europa. Hoofddoel van het JTF is regio’s die sterk afhankelijk zijn van inkomsten en werkgelegenheid uit fossiele brandstoffen op een rechtvaardige gelijkwaardige manier in staat te stellen een energietransitie in te gaan. Een transitie die rekening houdt met de sociale en economische aspecten en de milieueffecten. Het totale JTF-budget voor Nederland bedraagt circa € 630 miljoen. Het programma loopt tot 2027.

Het transitiefonds ondersteunt gebieden die het zwaarst door de overgang naar klimaatneutraliteit worden getroffen en voorkomt dat de regionale verschillen binnen de Europese Unie groter worden. Om Europa in 2050 volledig klimaatneutraal te maken, is transitie van de emissie-intensieve industrieën nodig, wat gepaard gaat met grote sociaal-economische uitdagingen. Het transitiefonds biedt kwetsbare gebieden hiervoor financiële steun.

Het JTF zet in op drie sporen:

  1. Innovatie
    De middelen voor het innovatiespoor gaan naar projecten die leiden tot economische diversificatie, modernisering en omschakeling.

  2. Investeringen in technologie, systemen en infrastructuur
    De middelen die gereserveerd zijn voor dit spoor gaan naar projecten die de ‘hardware’ ontwikkelen die nodig is voor de transitie.

  3. Arbeidsmarkt
    De helft van de beschikbare middelen is gereserveerd voor arbeidsmarktgerelateerde projecten. Het gaat daarbij om het creëren van nieuwe werkgelegenheid, bijscholing en omscholing van werknemers en werkzoekenden, hulp bij het zoeken naar werk voor werkzoekenden en actieve integratie van werkzoekenden. Hierbij ligt extra focus op jongeren.

In Zuid-Nederland zijn Noord-Brabant, Limburg en Zeeuws-Vlaanderen/Vlissingen-Oost als JTF-gebieden aangewezen.  Deze gebieden ontvangen ieder circa € 58,5 miljoen aan JTF-middelen. In deze video vertellen de Zuid-Nederlandse gebieden waarom het JTF zo belangrijk is voor hun regio.

JTF in Zeeuws-Vlaanderen en Vlissingen-Oost

De energie- en grondstoffentransitie is van invloed op de gehele economie, maar raakt de energie-intensieve sectoren (fossiele energie, agrofood-industrie, chemische industrie, en procesindustrie) in het bijzonder. Juist in het perifere en dunbevolkte Zeeuws-Vlaanderen en Vlissingen-Oost is er het risico dat banenverlies leidt tot een negatieve spiraal van wegtrekkende inwoners en bedrijven. Om het verlies van banen op te vangen, zet de regio volop in op diversificatie en verduurzaming van de economie, om zo toekomstbestendige banen te creëren. Deze inzet richt zich op het bouwen van een waterstofeconomie, afvang, opslag, hergebruik van CO2 als verdienmodel, duurzame elektriciteit ten behoeve van elektrificatie en warmte-uitwisseling. Om nieuwe banen te creëren, én deze te vullen, zijn investeringen in technologie, systemen en infrastructuur, in nieuwe kennis en innovatie en om- en bijscholing, baanbegeleiding, en sociale inclusie noodzakelijk. Dat is niet alleen vanuit economisch perspectief noodzakelijk, maar raakt juist in Zeeuws-Vlaanderen en Vlissingen-Oost ook de leefbaarheid van het gebied. Banen en inkomens zijn immers noodzakelijk om voorzieningen in stand te houden.

Kurt Vincent

Experienced communication professional and copywriter with 20+ years of experience. I love Squarespace because it enables people and businesses to show their offering online without hiring a host of agencies... I especially appreciate the fact that a professional online presence is no longer reserved for the “big boys with deep pockets”… Small and medium sized businesses can make use of Squarespace to simply look good! When they need a little push, I’m happy to help!

Vorige
Vorige

VoltH2 behaalt ISO 9001-certificaat

Volgende
Volgende

VoltH2 wordt eerste Nederlands waterstofbedrijf met Duitse subsidie en lanceert derde Duitse productielocatie