Over de klimaatverandering en waterstof

Om de voortschrijdende gevolgen van de klimaatverandering een halt toe te roepen, heeft het Europees Parlement de Europese klimaatwet aangenomen. Hiermee wil Europa al vanaf 2030 de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk terugdringen. Het uiteindelijke doel is om de Europese Unie vanaf 2050 volledig CO₂-neutraal te maken. 

CO₂ is het belangrijkste broeikasgas. Door de uitstoot van dit gas te beperken, kunnen we dus veel vooruitgang boeken. Maar dat zal een aanpak op meerdere fronten vergen. 

Aangezien er veel CO₂ vrijkomt bij het gebruik van fossiele brandstoffen, kunnen we de uitstoot significant reduceren door dit type brandstoffen veel minder te gebruiken. Een van de beste mogelijkheden dient zich aan bij de productie van waterstof op industriële schaal. Waterstofgas is van groot belang voor meerdere economische sectoren en wordt dan ook in enorme hoeveelheden geproduceerd. Omdat deze productie doorgaans gebeurt door fossiel methaangas te splitsen, wordt er bij dit proces ook veel CO₂ uitgestoten.  

Maar waterstof kan op meer dan één manier worden geproduceerd. Het meest milieuvriendelijke alternatieve productieproces is waterelectrolyse. In dit proces wordt zuiver water doorheen een membraan gesplitst in waterstof en zuivere zuurstof, onder toepassing van elektrische stroom. Indien de gebruikte elektriciteit volledig hernieuwbaar is opgewekt, zal ook de geproduceerde waterstof vrijwel CO₂-neutraal zijn. 

Waarom VoltH2 doet wat het doet

VoltH2 wil bijdragen aan de reductie van CO₂-uitstoot door op verschillende plaatsen in Europa groene waterstof te produceren. We zijn momenteel hard aan het werk om zes groenewaterstoffabrieken te ontwikkelen in Nederland (Vlissingen, Terneuzen en Delfzijl) en Duitsland (Essen, Wilhelmshaven en Gelsenkirchen). Samen zijn zij goed voor een toekomstige productiecapaciteit van ruim 500 MW. We willen een rol spelen in de ontwikkeling van de waterstofmarkt met deze grootschalige productie, waarbij we tegelijk ijveren voor een optimale marktwerking en een goed uitgebouwde leidinginfrastructuur. 

We bouwen onze fabrieken binnen industriegebieden en havens, waar er voldoende afnemers te vinden zijn voor zowel groene waterstof als de nevenproducten zuurstof en warmte. Tegelijk kunnen we er voor de distributie aansluiten op aanwezige backbones. Om onze groene waterstof te produceren zetten we via elektrolyse gedemineraliseerd water om van elektriciteit naar waterstof. Dankzij het gebruik van wind- en zonne-energie is onze waterstof 100% CO₂-neutraal. 

Team

VoltH2 werd in 2020 opgericht door André Jurres. Als voormalig oprichter en CEO van Essent België en betrokken bij de opstart van tal van andere duurzame energieprojecten, brengt André Jurres ruim twintig jaar ervaring in duurzame energie mee. 

Vandaag bestaat VoltH2 uit een enthousiast team van experten die eerder hun sporen in de energiesector verdienden. Samen willen ze het verschil maken in de markt van groene waterstof en tegelijk een rol van betekenis spelen bij de energietransitie.

Ten slotte wordt VoltH2 ondersteund door een ervaren Raad van Bestuur met vertegenwoordigers van DIF Capital Partners en Virya Energy, wiens portfolio bestaat uit duurzame energiebedrijven.