Met een jaarlijkse productie en verbruik van bijna 600 kton waterstof is de Zeeuwse industrie koploper in de Benelux. Aangezien het leeuwendeel van deze waterstof nog met aardgas wordt gemaakt, komt hierbij veel CO₂ vrij. Groene waterstof gaat de komende jaren dit aardgas vervangen en een cruciale rol spelen om de CO₂-uitstoot in Zuid-West-Nederland drastisch te verminderen

Groene waterstof In Terneuzen en Vlissingen

VoltH2 voorziet twee groene waterstoffabrieken, een in Terneuzen en een in Vlissingen. Elk van deze twee fabrieken zal vanaf 2026 jaarlijks ongeveer 2.000 ton groene waterstof produceren én daarmee ongeveer 17 kton CO₂-uitstoot vermijden. In een tweede fase, vanaf 2028, worden de fabrieken opgeschaald van 25 MW tot 125 MW, jaarlijks goed voor 10.000 ton groene waterstof én een besparing van ca. 85 kton CO₂.

De uitstoot van CO₂ voor de lokale industrie en zwaar transport helpen reduceren was de eerste voorwaarde om aanspraak te maken van het Just Transition Fund. VoltH2 ontvangt voor de twee fabrieken samen 20 miljoen euro.

Twee 150 kV-verbindingen met onderstations

Een noodzakelijke randvoorwaarde voor de productie van groene waterstof is een elektriciteitsaansluiting met voldoende capaciteit. Met de steun van het Just Transition Fund wil VoltH2 twee 150 kV-verbindingen met onderstations realiseren.

n Vlissingen lopen de kosten hoog op door het lange tracé richting het hoogspanningsstation en de boringen die nodig zijn om dijken, wegen, spoorwegen en andere kabels en leidingen te kruisen.

In Terneuzen liggen de waterstoffabriek en het bestaande hoogspanningsstation zelfs aan verschillende kanten van het kanaal, daar moet de aansluiting het kanaal Gent-Terneuzen kruisen. Bijkomend pluspunt is dat ook enkele kleinere bedrijven in de buurt van VoltH2 relatief eenvoudig een aansluiting op deze kabel zullen kunnen krijgen. 


Publicaties